keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kerran vielä Tallinna


Vihdoin ja viimein ehdin kertoakin jotain meidän Tallinnan visiitistämme kuvien lisäksi. Kiitos ahkeran kuvaamisen kuvia kyllä riitti vielä tähänkin postaukseen - puhelinlaatuisia tosin. Osan kuvista ovat ottaneet lisäkseni Kirsi ja Samuli, kiitos siis heille, että sain näitä käyttää. Palataanpas siis vielä kerran takaisin ihanaan Tallinnaan!

Lähdettiin tosiaan aika spontaanisti poikaystävän ja siskon kera Tallinnaan. Perjantaina varattiin matkat ja hostelli ja sunnuntaina aamu kuudelta istuttiin bussissa matkalla Helsinkiin. Pyrittiin pitämään matkabudjetti mahdollisimman alhaisena, joten valittiin meren ylitykseen Eckerö Line. Yksi matka suuntaansa yhdeltä ihmiseltä maksoi normaalisti 29 euroa, mutta S-etukortilla sen sai 25 eurolla. Laivamatkat edestakaisin yhdeltä teki siis 50 euroa. Vähemmän, kuin mitä meno-paluu Turusta Helsinkiin maksaa.

Eckerö Line on edullinen, mutta sitä kompensoikin sitten se 3 tunnin matka laivassa. Muut hieman hintavammat paatit menevät lähes poikkeuksetta nopeammin yli. Meillä oli onneksi tuuria sään puolesta ja istuttiinkin molemmilla matkoilla kannella nauttimassa auringosta ja merestä. Itseasiassa matkat menivät yllättävänkin nopeasti! (Muille halpabudjettilaisille suosittelen ottamaan laivaan omat eväät mukaan tai kärvistelemään Tallinnaan asti. Ainakaan itse en halua maksaa voileivästä hintaa, jolla Tallinann puolella saa jo kokonaisen aterian ravintolassa.)

Meidän tarkoitus oli ensin varata meille ihan hotellihuone, mutta koska lähtöpäätös tuli niin äkisti, niin hyvää ja halpaa hotellia oli vaikea enää saada mistään järkevästä paikasta. Ja onneksi näin, sillä päädyttiin todella mukavaan hostelliin!


Hostellin nimi oli Viru Backpackers (osoite Viru 5)  ja sen sijainti oli kertakaikkiaan täydellinen. Vanhassakaupungissa lähellä kaikkea ja satamaan nähden mukavan kävelymatkan päässä. Hostellin henkilökunta oli todella ystävällistä ja avuliasta. Hostellissa ei tietenkään ollut omia vessoja tai kylppäreitä, mutta eipä niihin jaettuihinkaan koskaan joutunut jonottamaan. Hostellin keittiössä sai tehdä omia ruokia halutessaan ja aamiainen kuului huonehintaan.

Hostelli maksoi yhdeltä yöltä yhdeltä hengeltä 20 euroa. Halvemmallakin kyllä löytyy hotelleja ja hostelleja jos varaa ajoissa, mutta tuolla sijainnilla olisi kyllä voinut maksaa enemmänkin!


Kuten varmaan kaikki tietää, niin Virossahan on melko halvat hinnat euroon siirtymisestä huolimatta. Ja siis muukin kuin se viinaturistien suosima tavara. Syödä ja juoda tuolla siis pystyy edullisesti, mutta hieman kannattaa hintoja vertailla, sillä toisissa paikoissa kyllä osataan sitä rahaakin kiskoa. 

Me ehdittiin käydä kolmessa paikassa! Ekana iltana käytiin hostellimme vieressä sijaitsevassa China Innissä, mutta se oli enemmän tai vähemmän väsyneiden ja nälkäisten hätäratkaisu, sillä halvempaa ja parempaakin saisi. Aika peruspaikka siis, jossa söi niin kasvissyöjä kuin vegaanikin. Hintatasoa en muista tarkalleen, mutta jollain 20 eurolla sai kolme ihmistä syötyä ja juotua.

Seuraavana päivänä tutustuttiin luomuravintola Restoran AEDiin, joka myöskin sijaitsi vanhassa kaupungissa. Tätä paikkaa oli meille jo etukäteen suositeltu. Paikassa on tosiaan kaikki luomuruokaa ja hyvää sellaista. Ruokaa löytyi hyvin myös kasvissyöjille ja vegaaneille. Hintataso oli mielestämme edullinen, sillä kaikkien kolmen ruoat plus vesi oli yhteensä noin 17 euroa ja kyse on tosiaan siis hieman paremmasta ravintolasta. Suosittelen kokeilemaan, mutta pöytä kannattaa käydä varaamassa etukäteen, sillä meidänkin mennessä paikka oli täynnä ja vain terassilla oli enää tilaa. Terassi sopi tietenkin kesään hyvin, mutta jos säät eivät ole yhtä suotuisat, niin kannattaa varautua ajoissa.

Viimeisenä kokeiltiin African Kitcheniä, joka sijaitsee vanhan kaupungin laitamilla satamaan päin mentäessä. Tätäkin oli meille etukäteen suositeltu. Paikassa oli loistava tunnelma ja ainakin meidän mennessä paljon tilaa! Ruoka oli hyvää ja jälleen sen verran edullista, että tilattiin ruoan seuraksi jopa parit juomat ja vielä jälkiruokaa. Jos ja kun seuraavan kerran Tallinnaan eksyn, niin African Kitcheniin menen varmasti uudestaan! Listalta löytyy paljon kasvissyöjille ja vegaaneille sopivia vaihtoehtoja myöskin. (Yllä olevien oikeanpuoleinen kuva on paikasta, samoin alla olevat kuvat.)

Syömisen ja juomisen lisäksi tehtiin paljon muutakin. Monethan lähtevät Viroon tosiaan halvan viinan perässä tai muuten vain viettämään päivää shoppaillen, ja mikäs siinä, mutta meillä oli hieman eri kiinnostuksen kohteet paikkaa kohden.

Ensinnäkin Tallinnassa ja ylipäänvä Virossa on ihan hirveästi kaikkea nähtävää. Jo pelkkä vanhakaupunki on tietenkin upea ja sielläkin viettää helposti päivän ihan vain katsellen. Ja vaikka reissu ei ollut minulle tai poikaystävälleni ensimmäinen, niin edelleenkin vanhakaupunki jaksoi sykähdyttää. Sisareni oli ensimmäistä kertaa ja hänellä oli tietenkin meitäkin enemmän nähtävää!

Vanhaankaupunkiin tutustuessa kannattaa poimia jostain mukaansa paikan kartta, niin osaa sitten löytää näköalapaikkoja vaikka upeita kirkkoja. Meillä oli kartta vanhastakaupungista mukana, mutta myös hieman isomman alueen näyttävä kartta, sillä mehän seikkailtiin tälläkin kertaa myös pahimpien turistirysien ulkopuolella.


Taidettiin kaikki kolme olla niitä ihmisiä, joille jo ihan pelkkä kävely uudessa paikassa on kiinnostavaa ja meidän kolme päivää olikin aika kävelypainotteisia. Mutta niin kyllä ehtii nähdä paljon ja puikkelehtia himmeille sivukujille kuvailemaan hylättyjä taloja. Vaikka jos haluaa ottaa kunnolla etäisyyttä turistien kansoittamille kulmille, niin tuollahan julkinen liikenne taitaa nykyään olla ilmaista (tai ainakin hemmetin halpaa) ja myöskin taksit ovat halpoja verrattuna siihen, mitä täällä Suomessa on tottunut. 

Kauempana myöskin hintataso on vieläkin alhaisempi kuin lähempänä vanhaakaupunkia, joten jos kiinnostavia kauppoja tulee vastaan, niin kannattaa uskaltautua sisään. Myöskin ruokakaupoissa hinnat ovat alhaisemmat kauempana kuin ihan vanhankaupungin tuntumassa.

Kauemmas matkatessa kannattaa kuitenkin muistaa se turvallisuus. Vaikkahan sitä nyt voi sattua ja tapahtua mitä vain missä vain, niin tuolta kyllä löytyi sitten ruiskua ja pilleriä ihan vähemmänkin suojaisista paikoista. Niistä huolimatta kannattaa rohkaistua ja poistua myös tutkimaan paikkoja kauempaa jos vain aikaa on. Ainakin itseäni jaksaa edelleen hämmästyttää Viron vastakohdat. Vierekkäin voi olla lasiseinäinen jäätävän korkea toimistorakennus ja monia vuosia vanha hylätty ja ränsistynyt puutalo.

Mutta käytiin me myös ostoksilla! Ja aika hyvään aikaan, sillä tuolla oli juuri käynnistynyt alennusmyynnit ja jokainen teki aika kivoja löytöjä. Kannattaa kuitenkin vähän etukäteen miettiä mitä etsii ja mikä kiinnostaa, sillä muuten menee aika tuhottomasti aikaa paikkojen etsimiseen ainakin ensimmäisellä kerralla.

Jos aikaa on vähän, niin vanhan kaupungin laitamilta läheltä satamaa löytyy ainakin Rotermannin kauppakeskus, jossa on mm. Bull & Bear, Stradivarius ja Bherska.

Myös Viru Keskus on lähellä kaikkea ja sieltä löytyy nyt ainakin Zara ja monia Suomestakin tuttuja kauppoja. Me ei jaksettu tällä kertaa hirväesti Viru Keskusta kiertää, vaan käytiin muutamassa paikassa, jotka oltiin pääasiassa jo etukäteen mietitty valmiiksi. Hinnat on aika perustasoa, mutta alennusmyyntien aikaan kannattaa käydä.

Sitten on Solaris, joka on vähän matkan päässä Viru Keskuksesta ja vanhastakaupungista. Solaris on ihan ok, mutta mun mielestä hinta-taso on aika korkea kaikissa kaupoissa. Alennusmyyntien aikaan voi tehdä kivoja löytöjä, mutta muuten hinnat ei mun mielestä poikkea mitenkään Suomen hinnoista. Solariksen alakerrasta löytyy kyllä hyvä ruoka-kauppa, jossa mekin vierailtiin kahdesti.

Sitten jos on enemmän aikaa, niin hieman kauempana on Kristiine Keskus. Se sijaitsee Endlalla ja paikkaan pääsee hyvin bussilla tai kävellen - kuten me teimme. Kristiine Keskus on järkyttävän iso kauppakeskus, josta löytyy vaikka mitä. Tuttuja kauppoja kuten Zara, Vila, New Yorker, mutta myös vähemmän tuttuja, joista voi tehdä hyviä löytöjä! Itse löysin eräästä urheilukaupasta ne ostamani Vansit alennuksesta. Tänne lähtiessä kannattaa tosiaan varata aikaa, koska jos on ostoksille tullut, niin tuolla voi helposti viettää vaikka koko päivän.


Siinä se sitten pääpiirteissään oli. Googlettamalla löytää helposti tarkempia osotteita ja muutenkin pystyy etukäteen vähän katsomaan mikä kiinnostaa jo etukäteen. Tallinna on myös täynnä museoita ja muita kiinnostavia paikkoja, mutta me ei tällä kertaa ehditty menemään yhteenkään. Maanantaisin useimmat museot ovat muuten kiinni, joten se kannattaa miettiä etukäteen, jos juuri museot ym kiinnostavat. Ensi kerralla olisi kiva kyllä käydä katsastamassa yksi vankila, pääsymaksu kun oli niinkin hurja kuin 2 euroa.

Ja vaikka monilla on varmaan aika karut ennakkokäsitykset ko. maasta (ainakin mulla oli ennen kuin itse paikan päälle ekaa kertaa menin), niin mielestäni paikka on ihan yhtä kiinnostava matkakohde kuin mikä muukin vain. Nähtävää ja koettavaa on paljon eikä niitä suomalaisia viinanhajuisia turistejakaan niin hirveästi vilise kovinkaan kaukana sataman piraatti- ja alkoholipuodeista. 

Mikä parasta Tallinnaan lähtiessä ei tarvitse säästää kuukausia rahaa, että voi lähteä. Minä aion kyllä mennä jatkossakin nauttimaan vanhankaupungin tunnelmasta ja uusien paikkojen tutkimisesta!

Jos jotain kysyttävää on, niin kysykää ja saa kyllä kertoa omiakin vinkkejä Tallinnasta, niin ensi kerralla voisi kokeilla taas ihan uusia juttuja :)

2 kommenttia:

  1. Huh, ihana blogi!
    Törmään niin harvoin uusiin, näin kivoihin blogeihin. Ja katutaide on jees!

    VastaaPoista

SHOW ME SOME REVOLUTION!